Program

Trollhättans poesifestival bjuder in till den tjugotredje festivalen i ordningen, lördag 12 oktober. Årets program bjuder på ett litterärt högspänningsfält med några av samtidens mest spännande författare.

Välkommen till årets festival med en mix svenska och internationella författare och ett särskilt fokus på platsens betydelse för litterärt skapande.

Datum: lördag 12 oktober
Plats: Konsthallen i Trollhättan
Inträde: Fri entré under dagen, 100 kr på kvällen.

Förmiddagspass, kl. 10-11.30

  • Litteratur & Croissanter – om poesins platser med Julia Pennlert och Carl Jönsson. Ett samtal om poesi utifrån antologin Poesins platser – om diktens betydelse i perifera och populära rum.
  • Litterära förbindelser – om platsens betydelse i litterär gestaltning. Läsningar av Olivia Bergdahl, Malin Eriksson Sjögärd samt Jerkers Sagfors och Johan Lindblom.

Eftermiddagspass, kl. 14-16.30

  • Visning av utställningen utställningen Hem, hav och hopp av konstnären Haky Jasim, med läsning av Jasim Mohamed
  • Läsning av Hanna Jedvik, författare och kulturjournalist och konstnärlig ledare för festivalen Litteratur & Granit.
  • Läsning av Kajsa Sundin, aktuell med diktsamlingen Hennes affär. (Norstedts, 2024).
  • Litterärt melodikryss med Per Bergström och Thomas Alm, Rámus förlag.

Kvällspass, kl. 18-21

Konferencier Per Bergström

Pass 1: Johanna Larsson, Linus Gårdfeldt, Jennie Spetz

Pass 2: Andrea Lundgren, Christer Boberg, Olivia Bergdahl

Pass 3: Rune Christiansen (Norge), Aleš Šteger (Slovenien), Lydia Sandgren

Presentationer

Aleš Šteger 

Aleš Šteger är född 1973 i Ptuj och bosatt i Ljubljana, Slovenien. Sedan debuten 1995 har han kommit av bli en av den slovenska litteraturens mest uppskattade och prisade poeter, som också har skrivit essäsamlingar, barnböcker och två romaner som översatts och hyllats internationellt. Šteger är även verksam som förläggare, redaktör och översättare och har bland annat tolkat Tomas Tranströmer. Šteger sitter med i Tyska Akademien för Litteratur och språk och var med och grundade förlaget Beletrina samt poesifestivalen Days of Poetry and Wine.

Aleš Šteger har tidigare utgivits med böckerna Tingens bok och Berlin på svenska. Nu är han aktuell med sin tredje bok i svensk språkdräkt Över himlen under jorden.

Lydia Sandgren Foto: Emelie Asplund

Lydia Sandgren

Lydia Sandgren, född 1987, är psykolog och bosatt i Göteborg. Samlade verk är hennes debutroman, för vilken hon 2020 tilldelades Augustpriset i den skönlitterära kategorin. Samlade verk är en roman om djup kärlek, mångårig vänskap och konst i spänningsfältet mellan fiktion och sanning. Dessutom är det en storslagen Göteborgsskildring med moderniteten och klassresan som fond.

Jasim Mohamed

Jasim Mohamed

Jasim Mohamed är född 1962 i staden Ur i Irak. Han är poet och översättare och drev under många år den internationella poesiscenen Bagdad Café i Tensta. Han debuterade 2005 med Övningar in i ett annat språk och har tolkat en mängd poesi från arabiska till svenska, och svensk poesi till arabiska – däribland Bruno K. Öijers Trilogin. Han har också tilldelats Svenska Akademiens pris för introduktion av svensk kultur utomlands.

Efter debuten har han också släppt böckerna I din mun och Vittnen till meningslösa händelser. Våren 2022 utkom han med sin fjärde diktsamling – den suggestiva Uppror mot ingen som rör sig mellan historia och nutid, dröm och verklighet.

Kajsa Sundin. Foto Elvira Glänte.

Kajsa Sundin

Kajsa Sundin skriver både poesi och prosa och har arbetat med transmediala och platsspecifika verk. Hon debuterade med Definition 2007 och gav 2018 ut romanen För att de ville det. Efter det utkom hon med den grafiska diktboken Vems ansikte är det? Kajsa Sundin är också verksam som översättare och har bland annat översatt Etel Adnans klassiska roman Sitt Marie-Rose. Nu är hon aktuell med diktsamlingen Hennes affär, kärleksdikter som både besjunger, ifrågasätter och skojar med förälskelsen som ideal och praktik.

Johanna Larsson.

Johanna Larsson

Är översättning alltid en form av mission? Och hur stark är kärleken till nästan? ­Johanna Larssons debutdiktsamling Bokstavstro har sin upprinnelse i missionären John Allen Chaus uppmärksammade resa till North Sentinel Island 2018, där han efter endast ett par försök till kontakt med det isolerade ­folket mötte sin död på stranden, ihjälskjuten med pil och båge. Med Chaus berättelse som utgångspunkt undersöker författaren – som själv som sextonåring reste på sin första och enda missionsresa i utlandet – missionerandets teologiska och språkfilosofiska anspråk. Dikten rör sig från Mesopotamiens åkrar till Columbia River, från kilskrift till Google Earth, från Gilgamesh till dagens stigande hav.

Johanna Larsson är psykolog och poet verksam i Malmö.

Linus Gårdfeldt. Foto Märta Tishner.

Linus Gårdfeldt

Linus Gårdfeldt, född 1981, är bosatt i Värmland. Han debuterade 2009 med diktsamlingen Men golvet har ingen mun och har sedan dess utgivit ytterligare fem böcker, varav den senaste är Brorsan, Krabban och Lädret som utkom 2024, en landsbygdssång om förgängligheten och festen, om platsens historia, skönhet och fulhet. Det är rimmat och kladdigt och allvarligt, roligt och knäppt.

Rune Christiansen. Foto Baard Henriksen.

Rune Christiansen

Rune Christiansen är en av Norges mest kritikerrosade författare och poeter. Han har varit en litterär centralgestalt alltsedan poesidebuten 1986 och har tilldelats ett flertal litterära priser, som till exempel Doblougska priset av Svenska Akademien, Bragepriset och Gyldendalpriset. Fallet med den förlorade tidens nycker (Lil’lit förlag) utkom på svenska 2022 och är hans tionde roman. Samtidigt gavs Christiansens debutdiktsamling Där tåget lämnar havet ut på svenska (trombone förlag).

Andrea Lundgren. Foto Anna Drvnik.

Andrea Lundgren

Andrea Lundgren (f. 1986) är uppvuxen i Boden i Norrbotten. Hon romandebuterade 2010 med I tunga vintrars mage. 2014 publicerades hennes andra kritikerhyllade roman Glupahungern som etablerade hennes särpräglade författarskap ytterligare. 2018 utkom novellsamlingen Nordisk fauna, som belönades med Tidningen Vi:s litteraturpris samt Samfundet De Nios vinterpris. Efter framgången med novellsamlingen Nordisk fauna utkom Andrea Lundgren med Den underjordiska solen 2022 – en roman om att vilja gräva djupt i smuts och lera, om underjordens kaos och skönheten i det lysande mörkret.

Hanna Jedvik. Foto: Ulrika Campbell.

Hanna Jedvik

Hanna Jedvik är författare, kulturskribent och journalist. Hon debuterade 2010 med Snart är jag borta, och har sedan dess skrivit flera hyllade romaner. Bland dem På andra sidan bron som nominerades till Nils Holgersson-plaketten för 2020 års bästa barn- och ungdomsbok. Hon har skrivit två hyllade romaner tillsammans med Emmy Abrahamson, Den store konstnären och Glädjens brunn som kom tidigare i år.

Christer Boberg

Christer Boberg är född 1970 i Falun men är sedan några år bosatt i Göteborg. Han har utkommit med flera böcker, senast essän Den tredje upplagan 2021 och diktsamlingen Ljusprolog 2023. Han är även medlem i text-ljud-duon Axelsson och Boberg sprider oro, som vinyldebuterade 2022, samt punkbandet Driftstopp. I sin recension av diktsamlingen Terpsitone (2016) skrev kritikern Björn Kohlström om Christer Boberg: ”Han är en av de egensinnigaste av de egensinniga poeterna vi har”.

Jennie Spetz. Foto Casia Bromberg.

Jennie Spetz

Jennie Spetz är poet och arbetar med språkpolitiska frågor på Språkrådet i Stockholm. Debuten Förberedelser är vibrerande sorgesång, en inre pågående orkan av bilder och minnen. Ett febrilt sorterande i ett försök att förstå det meningslösa, för att på något vis kunna läka igen. Hon är nu aktuell med sin andra bok, Ett litet titthål som kallas dagarna.

Olivia Bergdahl

Olivia Bergdahl blev svensk mästare i Poetry Slam när hon var 17 år gammal, och sedan världsfyra året därpå. Hon har tidigare gett ut diktsamlingen Demo samt, med stråkkvartetten Olivias Poesiorkester, skivan Eldorado. Efter Ekot kom ut våren 2015 och var Olivia Bergdahls första roman. 2019 utkom hon med Augustnominerade och kritikerrosade sonettkransen Barnet. Våren 2022 utkom romanen Vård & omsorg, en bok som forsar fram i en dialog mellan en mamma och hennes ofödda barn, en gripande roman om att som lyckligt gravid kastas in i det mörker som en cancerdiagnos är, och överleva.