Program 2017

Trollhättans poesifestival arrangeras 20-21 oktober, 2017.

20 oktober – Trollhättans konsthall – Annexet, från kl. 18.00- ca 22. Gratis inträde.

Jörgen Löwenfeldt, aktuell med Ensamma tillsammans och Människor som går iväg.

Dödsångest är en
pågående process
som brukar avslutas med tiden.

Jörgen Löwenfeldt står bakom Instagram-succén @Bagatellerna där han delar dikter, aforismer och mikronoveller. Han är också verksam som journalist och projektledare och inte minst – han har skrivit en diktsamling som auktionerades ut i endast ett enda exemplar! Just nu är Jörgen Löwenfeldt aktuell med romanen Ensamma tillsammans och poddnovellerna Människor som går iväg.

JÖRGEN LÖWENFELDT. FOTO JOHANNES HELJE.

Clara Diesen – om kärlek i Antropocen

Clara Diesen är född 1972 och bosatt i Stockholm. 2004 debuterade hon med diktsamlingen Glömskans bok. Våren 2007 utkom hennes andra diktsamling Staden din resa. Hon har även arbetat med flera teateruppsättningar, bland annat Falling Water på Elverket 2003, Monolog II på Teater Galeasen 2007. Hon är även verksam som konstnär med flera utställningar bakom sig. 2009 utkom hennes tredje bok, När du är som yngst. Hennes lyrik kännetecknas av en språklig sensibilitet med en paradoxal känsla av både närvaro och tomrum. Nu arbetar hon med nytt material som kretsar runt förhållandet mellan människan och jorden och kärleken i Antropocen.

CLARA DIESEN.

Yolanda Aurora Bohm Ramirez

Yolanda Aurora Bohm Ramirez, född 1987, är uppvuxen i Skogås och har studerat skrivande vid Malmö Högskola och Ölands Folkhögskola. Hen skriver sina egna minnen och sin mammas memoarer, klottrar på handryggar och använder våra heligaste skrifter som scrapbooks. Yolanda sysslar med estradpoesi, stand-up och aktivism. Yolanda debuterade i antologin Blå blixt 4: ingen rök under mareld och släpper våren 2018 sin första diktsamling på Brombergs förlag.

YOLANDA AURORA BOHM RAMIREZ. FOTO BROMBERGS FÖRLAG

Johan Lindblom & David Myrvold

David Myrvold är har varit verksam som konstnär sedan slutet av 1990-talet om är bland annat utbildad på Kungl. Konsthögskolan, Stockholm och Kunstakademiet i Trondheim, Norge. Han har många stipendier och separatutställningar bakom sig och arbetar tematiskt med relationen mellan platser, natur och människa i sin expressiva bildvärld.

Johan Lindblom är poet med flera diktsamlingar bakom sig, varav Vävnader: Redux är den senaste. Han har gjort hundratals uppläsningar och fått flera stipendier för sitt författarskap. Hans diktning präglas av en koncentrerad kraft, där inre och yttre landskap möter varandra, faller sönder och (ibland) återuppstår.

Till festivalen har David Myrvold och Johan Lindblom samarbetat i ett slags växelverkan mellan bild och text.

OAK. MÅLNING AV DAVID MYRVOLD. JOHAN LINDBLOM. FOTO KRISTOFFER HEDBERG.

Maria Q Brising

Maria Q Brising har sedan sin MFA på Akademin Valand i Göteborg 2008, haft flertalet utställningar. Marias teckningsobjekt är inköpta av bland annat Statens konstråd och Göteborgs stad och hon har fått flera stipendier som exempelvis Konstnärsnämndens tvååriga arbetsstipendium 2016. I teckningsprocessen skriver Maria kontinuerligt, något hon kallar ”process poesi”, och har sedan några år tillbaka visat dessa texter i bokformat i samband med utställningar. De korta poemen är som förlängda titlar till verken och tar ofta upp kroppens förhållande till naturen, mörkret och ljuset. Under festivalen kommer vi också att delvis befinna oss i hennes utställning I have enough guilt to start my own religion. Hemsida: www.mariaqb.com

MARIA Q BRISING

Anna Jörgensdotter, aktuell med Solidärer

Anna Jörgensdotter är född 1973 i Sandviken, men numera bosatt i Gävle. Hon debuterade 2002 med den uppmärksammade romanen Pappa Pralin och har sedan dess utgivit både prosa och poesi. Hon har erhållit en rad priser och utmärkelser, bland Ivar Lo-priset 2010 för romanen Bergets döttrar och Stig Sjödin-priser 2012 för Livfjädrar. Kvinnornas Sandviken, tillsammans med Helene Rådberg och Carolina Thorell. Nu är hon aktuell med den kritikerrosade romanen Solidärer, en episk roman om krigets konsekvenser, kärlekens former och drömmen om en annan värld. Anna Jörgensdotter är också verksam som frilansskribent.

ANNA JÖRGENSDOTTER. FOTO SARA MAC KEY.

Mine to Keep

Bakom namnet Mine to Keep döljer sig Helena Sundström från Trollhättan. Hon har släppt två fullängdsalbum Mine to Keep (2010) och Lalalaland (2015) och har spelat på klubbar, festivaler och olika scener runt om i Sverige och Europa i snart tio års tid. Hennes musik är gåtfullt förförisk med en stark, ren röst som väver silvertråd runt en allt mer splittrad samtid. För närvarande spelar hon in sitt tredje album.

21 oktober, kl. 10, Trollhättans stadsbibliotek. Gratis inträde.

Niklas Schiöler – litterär frukost från futharken till Farrokhzad

Författaren, essäisten och föreläsaren Niklas Schiöler bjuder på en episk diktresa från forntid till nutid i ett inspirerande föredrag. Den nya antologin Svensk poesi innefattar närmare 200 poeter och 650 dikter, från runorna till Athena Farrokhzad. Här finns alla de kända och betydande dikterna, men antologin bjuder också på mycket nytt. Redaktörerna, Daniel Möller och Niklas Schiöler, har botaniserat i forskningsbibliotekens handskriftssamlingar och de har prioriterat lite annorlunda än vad man har gjort i tidigare antologier. De har givit ett markant ökat utrymme för kvinnliga poeter och för finlandssvenska diktare. Dessutom följer de den svenska poesin in i vår direkta samtid med ett rikligt urval från 2000-talet.

Niklas Schiöler. Foto Emil Malmborg

Kulturbaren, från kl. 18.00- ca 23.00. Inträde 100 kr.
Köp biljett här >>

Elin Boardy & Jessica Schiefauer – ett kreativt bläckäktenskap

Elin Boardy är född 1979 och bosatt i Göteborg. Hon har en bakgrund på Skurups folkhögskolas skrivarlinje och skrivarlinjen på Nordiska folkhögskolan i Kungälv. Hon har tidigare drivit tidskriften Fantasin och arbetar nu som bibliotekarie vid sidan om sitt författarskap. Hon debuterade med boken Allt som återstår 2008 och har sedan dess släppt de kritikerrosade böckerna Mot ljuset och Mary Jones historia. Nu är hon aktuell med boken Tiden är inte än.

Jessica Schiefauer är född 1978 och bosatt i Göteborg. Vid sidan om författarskapet arbetar Jessica med kurser i språk och skrivande. Debutromanen Om du var jag (2009) fick ett varmt mottagande. Med Augustprisvinnaren Pojkarna (2011) etablerade sig Jessica Schiefauer som en av våra absolut mest intressanta skönlitterära ungdomsboksförfattare. Romanen nominerades även till Nordiska Rådets Pris 2013. För den lika poetiska som destruktiva romanen När hundarna kommer (2015) tilldelades Jessica Schiefauer till Augustpriset 2015.

Under poesifestivalen berättar de om sitt bläckäktenskap – ett kreativt samarbete och utbyte under skrivprocesssen – och bjuder naturligtvis också på läsningar.

ELIN BOARDY. FOTO LISA IRVALL. JESSICA SCHIEFAUER. FOTO HILLEVI NAGEL

Niklas Schiöler – om Tomas Tranströmer

Niklas Schiöler är världens kanske främste Tranströmer-kännare och har givit ut den prisade avhandlingen Koncentrationens konst: Tomas Tranströmers senare poesi. Han hade också under en lång tid en nära relation med Tomas Tranströmer och hans fru Monica. Han var också redaktör för boken Tolkningar, ett urval av Tomas Tranströmers översättningar av framför allt europeiska och amerikanska författare. Under festivalen berättar Niklas Schiöler i ett föredrag om Tranströmers särart som diktare och vad som gjort Sveriges största poet i modern till en unik röst i den litterära världen. Niklas Schiöler har också skrivit essäboken Konstellation, där han sammanför kompositören Ludwig van Beethoven, Tomas Tranströmer och pingisstjärnan Jan-Ove Waldner, och drar slående paralleller mellan de tre konstnärernas olika processer.

TOMAS TRANSTRÖMER. FOTO YANAN LI. NIKLAS SCHIÖLER. FOTO EMIL MALMBORG.

Anna Axfors, aktuell med Kärleksbrevet

Anna Axfors hör till de mest uppmärksammade namnen inom den unga svenska poesin. Tillsammans med poeten Elis Burrau driver hon bloggen »Vi som aldrig skrev prosa« på Nöjesguiden.se. Hon är född 1990 i Tranås och bosatt i Malmö. Hon är aktuell med debutboken Kärleksbrevet.

ANNA AXFORS. FOTO 10-TAL.

Joakim Pirinen, aktuell med Att misslyckas som människa

Joakim Pirinen fick sitt stora publikgenombrott 1985 med albumet Socker-Conny och har sedan dess givit ut ett tiotal seriealbum och bilderböcker, bland annat Döda paret och deras vänner 2008. Han är även verksam som prosaist, bildkonstnär och text-ljudkompositör, med tre skivor utgivna de senaste åren. En av hans pjäser, Familjen Bra, har spelats kontinuerligt sedan sin premiär 1986, även internationellt. 2009 utkom Kvarteret Kolossen – samlade serier 1979-2009. Joakim Pirinens senaste bok, Att misslyckas som människa utkom 2016.

JOAKIM PIRINEN. FOTO IDHA LINDHAG

Pär Hansson, aktuell med diktsamlingen Kajak

Pär Hansson är född 1970 och bosatt i Stockholm. Debuterade 1998 med diktsamlingen Ruckel. Han arbetar som lärare och handledare bland annat på Gotlands folkhögskola. 2015–2017 medverkar han i Versopolis, ett europeiskt nätverk av poeter och poesifestivaler. För sin förra diktsamling Vi plockar bär i civilisationen mottog Hansson Norrlands litteraturpris 2013. Han nominerades också till Sveriges radios lyrikpris 2016 för sin senaste diktsamling Kajak.

PÄR HANSSON. FOTO MAGNUS LIAM KARLSSON

Jenny Tunedal, aktuell med diktsamlingen Rosor skador

Jenny Tunedal debuterade i Wahlström och Widstrands debutantologi 2001 och har sedan dess gett ut fyra böcker: Hejdade, hejdade sken (2003), Kapitel ett (2008), Du ska också ha det bra (Eolit förlag, 2009) och Mitt krig, sviter (2011). I februari 2017 utkom hennes bok Rosor skador, en diktsamling om mödrar, döttrar, demens och förluster; av minne, värde, identitet och kärlek. Jenny Tunedal är också verksam som översättare och lärare vid författarutbildningen Litterär Gestaltning, Akademin Valand, Göteborg. 2012 mottog hon Gerard Bonniers lyrikpris. 2014 tilldelades hon Kallebergerstipendiet av Svenska Akademien.

Jenny Tunedal. Foto Sara MacKey

Iiris Viljanen, aktuell med albumet Mercedes

Mercedes” är ljudet av ett hjärta som måste tömmas: på upplevelser som vänts till besvikelser och sakta förvandlats till erfarenheter, fyllt av rader man vill anteckna och kanske, kanske själv hade kunnat formulera – om man bara hade sinnesnärvaron eller modet att säga dem till den som mest behöver höra dem innan det är för sent.” Så skrev Andres Lokko i Svenska Dagbladet om IIris Viljanens senaste album Mercedes. Iiris Viljanen, 1988 i Korsholm, är en finlandssvensk sångerska, pianist och låtskrivare. Viljanen har tidigare varit medlem i banden Vasas flora och fauna och Fylgia Calling. Hon är sedan 2006 bosatt i Sverige. 2016 solodebuterade hon med det instrumentala albumet Kiss me, stupid & 7 more solo piano pieces och samma år släpptes även det mer popinfluerade albumet Mercedes.

IIRIS VILJANEN. FOTO LIAM WARTON.

Kristian Lundberg

Kristian Lundberg är en av vår tids viktigaste och mest omtyckta författare. Han har sedan debuten 1991 med Genom september gett ut ett trettiotal böcker i olika genrer – diktsamlingar, kriminalromaner, barndomsskildringar, debattböcker, essäistik. Han slog igenom stort med romanen Yarden 2009 och tilldelades Ivar Lo-Johanssons personliga pris året efter. För sin efterföljande bok Och allt skall vara kärlek fick han Sveriges radios romanpris. Hans författarskap hålls ihop av en inre och yttre rörelse där det personliga och politiska vävs samman. Hans lyrik präglas av en lika poetisk som solidarisk blick på omvärlden. Han är nu aktuell med inte mindre än tre böcker; Dagar bland skuggor, träd och vatten, Låt oss förvandlas och Gud är inte ett främmande namn.

KRISTIAN LUNDBERG. FOTO EMIL MALMBORG

Jakob Hellman

Jakob Hellmans debutalbum … och stora havet från 1989 brukar kallas Sveriges bästa popskiva genom tiderna. Albumet belönades med en grammis i kategorin ”Årets manliga rockartist” året därpå. Efter en tid i rampljuset drog han sig tillbaka från musiken. Under 2000-talet började Jakob Hellman uppträda igen och har gjort såväl turnéer som mer konceptuella framträdanden, bland annat med Malmö symfoniorkester tidigare i år. Till festivalen kommer han med sin klassiska debutskiva i bakfickan och en samling nyskrivna låtar som glimrar som osedda ess i rockärmen. Det här kommer bli en kväll att ringa hem om.

JAKOB HELLMAN. FOTO UNITED STAGE