Program 2021

Trollhättans poesifestival 15-16 oktober 2021

Trollhättans poesifestival bjuder in till den tjugonde festivalen i ordningen. Årets program bjuder på ett litterärt högspänningsfält med några av samtidens mest spännande författare – såväl internationella namn som nationella klenoder. Eller vad sägs om högaktuella Ilya Kaminsky från USA och Lucija Stupica (Slovenien)? Eller Karoline Brændjord från Norge? Från närmare jaktmarker kommer Helena Lie, Ida Börjel, Andreas Lundberg, Anna Fohlin Mattsson, Jerker Sagfors, Jila Mossaed, Kennet Klemets, Clara Diesen, Fredrik Strage, Jenny Högström och Johan Lindblom. Och fler namn tillkommer.

Vi får också besök av podcasten Det gränsar till galenskap med författarna Mattias Hagberg, Elin Boardy, Jessica Schiefaur och Martin Engberg som samtalar med poeten Ulf Karl Olov Nilsson (UKON).

I konsthallen kommer en utställning av konstnären, poeten och performance-artisten Mauritz Tistelö att visas.

Årets konferencier är översättaren och skribenten Helena Fagertun.

Du köper din biljett här >>

Program

Fredag 15 oktober, kl. 18-20.
Trollhättans konsthall

Bokrelease för jubileumsantologin Inskriptioner med 20 författare från 20 år på Trollhättans poesifestival. Läsningar med Anders Nord, Fredrik Nyberg, Clara Diesen, Jila Mossaed och Kennet Klemets samt mingel och allmänt helskön stämning.

Lördag 16 oktober, från kl. 14.
Trollhättans konsthall

Eftermiddag kl. 14-16: Presentation av utställningen i konsthallen av Mauritz Tistelö. Läsningar av Fredrik Strage (läser Lana Del Rey) och Anna Fohlin Mattsson samt live-podd med podcasten Det gränsar till galenskap med författarna Mattias Hagberg, Elin Boardy, Jessica Schiefaur och Martin Engberg som samtalar med poeten Ulf Karl Olov Nilsson (UKON).

Kvällspass kl. 18-22: Helena Lie, Lucija Stupica, Andreas Lundberg, Karoline Brændjord, Jerker Sagfors, Jenny Högström, Johan Lindblom, Ida Börjel och Ilya Kaminsky.

Presentationer:

Fredag 15 oktober

Jila Mossaed föddes i Teheran 1948. Sedan 1986 är hon bosatt i Sverige och har givit ut ett flertal diktsamlingar på svenska. På persiska har hon publicerat både diktsamlingar och romaner. Jila Mossaed har fått flera utmärkelser, senast Aftonbladets litteraturpris (2015), Jan Fridegård-priset (2018), Karl Vennbergs pris (2019) och Erik Lindegren-priset (2019). Hennes senaste diktsamling är Det åttonde landet (2020, Lejd). Hon är ledamot i Svenska Akademien.

Kennet Klemets debuterade med diktsamlingen År med tretton månar 1997 och har sedan dess släppt ytterligare nio böcker och mottagit flera priser för sitt författarskap. 2011 kom diktboken All denna öppenhet som kommer (Pequod) som följdes av På dess naturliga plats 2018. Nu är han aktuell med Det tunna skiktet mellan det ändliga och oändliga som avslutar en löst sammanhållen trilogi där vi som läser träder in i ett slags nervig monolog eller medvetandeström.

Fredrik Nyberg debuterade med diktsamlingen En annorlunda praktik 1998. Efter det har ytterligare nio böcker utkommit och han har forskat om diktens akustiska dimensioner och uttrycksformer. I Offerzonerna från 2018 anade man en mer dystopiskt ton. När han i våras utkom med sin tionde bok, Ruiner – Första häftet (I-XXII) märktes en annan, graviterande rörelse nedåt, mot underjorden, kanske undergången.

Clara Diesen är född 1972 och bosatt i Stockholm. 2004 debuterade hon med diktsamlingen Glömskans bok. Våren 2007 utkom hennes andra diktsamling Staden din resa. Hon har även arbetat med flera teateruppsättningar, bland annat Falling Water på Elverket 2003, Monolog II på Teater Galeasen 2007. Hon är även verksam som konstnär med flera utställningar bakom sig. 2009 utkom hennes tredje bok, När du är som yngst. Hennes lyrik kännetecknas av en språklig sensibilitet med en paradoxal känsla av både närvaro och tomrum. Nu arbetar hon med nytt material som kretsar runt förhållandet mellan människan och jorden och kärleken i Antropocen.

Lördag 16 oktober, eftermiddag ca kl. 14-16

Mauritz Tistelö är poet, performanceartist och konstnär. Han har givit ut närmare 20 böcker på olika förlag och är nu aktuell med utställningen Någon annan i Konsthallen som pågår under festivalen. Mauritz Tistelö och alter egot Ashikawa Mo bjuder in ett hybridverk där boken Någon annan och utställningen Någon annan flätas ihop. Vid entrén får besökaren en bok som ackompanjerar konstverken genom utställningen.

Foto Vesna Prekopic.

Fredrik Strage medverkar regelbundet som krönikör i DN, är popkritiker i TV4 och som dj på klubbar runtom i landet. Han har tidigare gett ut böckerna MikrofonkåtFans och Strage Text. 2008 tilldelades han Stora journalistpriset och 2017 gick Svenska podcastpriset till hans pod Hemma hos Strage. 2021 översatte han Lana Del Reys diktsamling Violet baklängesböjd över gräset (Lil’Lit förlag) till svenska och har också skrivit ett personligt förord.

Anna Fohlin Mattsson är född 1966 och bosatt i Göteborg. Sedan debuten 1988 har hon utgett en rad diktsamlingar och romaner. Bland annat den uppmärksammade Alexandras rum. Hon är också verksam som översättare och som arrangör av kulturutbyte, främst med Kambodja där hon bott och verkat under flera år. För diktsamlingen Ljusgatan tilldelades hon priset Årets Författare 2014. Hon är nu aktuell med Ur arbetsboken (2021, Poesiwerken Publishing). 

Podcast: Det gränsar till galenskap feat. UKON

Det gränsar till galenskap är en podcast av författarna Mattias Hagberg, Elin Boardy, Jessica Schiefaur och Martin Engberg. Till festivalen har de bjudit in poeten Ulf Karl Olov Nilsson (UKON) och låter fyra prosaister möta en poet i ett samtal om litteraturens rörelser över genrer, format och förutsättningar.

Lördag 16 oktober, kvällspass

Helena Lie debuterade i våras med diktsamlingen Genealogi, en berättelse om arv, trauma, våld, sorg. Det är en samling som är tecknad i en dov färgskala med söndriga nyanser – samtidigt kan man läsa in en längtan efter uppbrott och frihet. Helena Lie är också verksam som konstnär och kritiker och var i flera år kritikredaktör för Populär Poesi.

Lucija Stupica räknas till Sloveniens främsta samtida poeter. Efter att 2009 introducerats på svenska med När avtrycken vaknar (Rámus förlag) så utkom i våras Flyktpunkter, en poetisk böljande väv som skiftar mellan hudnära bekännelser och illusionslös insiktsfullhet, men som också är ett minnesarbete om den egna familjens historia och den inre resans förflyttningar och perspektivbyten.

Andreas Lundberg är svensk författare, översättare och förläggare. Sedan 2001 driver han bokförlaget Alastor Press, främst inriktat på franska sekelskiftesklassiker. 2016 debuterade han som författare med den kritikerrosade romanen Storm i den pelare som bär, vilken följdes av den tillika hyllade Ofarbar tystnad 2019. Nu är han aktuell med den sista delen i den kritikerhyllade trilogin, Gerontion (Modernista, 2021).

Karoline Brændjord är född 1990 och bosatt i Oslo. Hon har gått på Skrive­kunstakademiet i Hordaland. Jag vill vakna till världen är hennes debut. Den tilldelades både Kritikerprisen och Tarjei Vesaas debutantpris 2020.

Jerker Sagfors debuterade med diktsamlingen Grön, grön 2007. 2015 kom boken De döda kommer från Karelen – en säregen svit om förfrämligande och där olika berättarperspektiv skapade en dramatisk berättelse. Nu i höst är han aktuell med Att lämna sitt hus (it-lit förlag) som kan beskrivas som ett slags sorgesång över en samtid som har allt, men ändå begär mer.

Jenny Högström är född 1974 och arbetar som författare, översättare och litteraturkritiker. Nu är hon aktuell med sin tredje bok Sad Life – en diktsamling om kärlek, sex, droger, och barnfria veckor. Ett mixtape med episka dikter befolkade av mytologiska väsen, poetens vänner, älskare, och fria fantasier. Det är ömt, brutalt, roligt, sorgligt, smutsigt och djupt feministiskt.

Johan Lindblom återvänder efter ett drygt decenniums frånvaro till bokformatet med en ny diktsamling. Efter Vävnader från 2011, utkommer i början av oktober Sakrament på it-lit förlag. Sakrament är en lyrisk vandring genom förflutna landskap där mytologiska världar blöder in i varandra i ett slags upplysta mikroscener. Samtidigt är det en personlig diktsvit på spaning efter den mening som flytt.

Ida Börjel är född 1975 och bosatt i Malmö. Hennes tre första diktsamlingar gavs ut av OEI editör – Sond, 2004, Skåneradio, 2006 och Konsumentköplagen : juris lyrik 2008. Hon har belönats med en mängd litterära priser, bland annat Borås Tidnings debutantpris, Mare Kandre-priset och Sveriges Radios lyrikpris. Diktsamlingen Ma (Albert Bonniers förlag, 2014) är ett slags systemdikt som söker mening och sammanhang i en våldsam och splittrad värld och är ett av det svenska 2000-talets stora litterära verk. Ida Börjel är också aktuell som översättare till Musik för de döda och återuppståndna av Valzhyna Mort (Belarus, Nirstedt/Litteratur), Livsrymd av Galina Rymbu (Ryssland, översättning tillsammans med Mikael Nydahl, Ellerströms) och Kroppens återkomst av Maria Stepanova (Ryssland, översättning tillsammans med Nils Håkanson, Nirstedt/Litteratur).

Ilya Kaminsky hör till de verkliga storstjärnorna på den internationella poesihimlen. Han föddes 1977 i Odessa i dåvarande Sovjetunionen av judiska föräldrar. Efter antisemitiska förföljelser i Ukraina fick hans familj 1993 asyl i USA. Som poet debuterade Kaminsky 2004 och fick snart ett stort internationellt erkännande och kom att hyllas av äldre kollegor som Adam Zagajewski och Carolyn Forché. 2019 utnämndes han av BBC till en av ”12 konstnärer som förändrat världen”. Han är aktuell på svenska med storverket De dövas republik (Rámus förlag), en skildring av de döva stadsbornas liv, ständigt omgivna av hänsynslöst våld: det nygifta paret, anstiftaren till upproret och hennes dockteater, och flickorna som på dagarna lär ut teckenspråk och om nätterna lockar med soldater till deras död.