Program 2019

Trollhättans poesifestival 2019 arrangeras 19 oktober.

Programmet kommer att presenteras i augusti 2019 men vi kan redan nu avslöja att bland annat satirtecknaren, konstnären och prästen Kent Wisti samt poeterna Yang Lian (Kina), Franca Mancinelli (Italien), Tua Forsström (Finland) och David Zimmerman är klara för festivalen.

Innan festivalen går av stapeln lördag 19 oktober på Trollhättans konsthall så bjuder vi också på Trollhättans litteraturvecka.

  • Måndag 14 oktober, kl. 18: Skräckläsning på Trollhättans stadsbibliotek med Tobias Gard (från 9 år)
  • Onsdag 16 oktober, kl. 18.30: Hemma hos-läsning hos poeten Calle Flognman
  • Torsdag 17 oktober, kl. 18.30: Presentation och läsning av Franca Mancinelli på Litteraturhuset i Göteborg, samarrangemang med Skrift. Kvällen bjuder också på ett rikt tema om W.G. Sebald
  • Fredag 18 oktober, kl. 18.00: Hemma hos-läsning hos poeten Jerker Sagfors med Franca Mancinelli
  • Söndag 20 oktober, kl. 11: Kent Wisti medverkar i högmässan i Götalundens kyrka. Ett samarrangemang mellan poesifestivalen och Lextorps församling.

19 oktober i Konsthallen

Kvällens program (obs. att tiderna är ungefärliga). Längre presentationer av författare hittar du längre ned på den här sidan.

16.45 Dörrarna öppnas
17.00 Poesifestivalen invigs
17.05 Invignings-cembalo med Mattias Eklund

Pass 1:
17.10 Jonas Gren
17.25 Lina Reynols Rydén
17.40 Franca Mancinelli

Pass 2:
18.15 David Zimmerman
18.30 David Väyrynen
18.50 Yang Lian – läsning och samtal med förläggaren Per Bergström, Rámus förlag.

Pass 3:
19.45 Kent Wisti
20.15 Tua Forsström
20.40 Eírikur Örn Norddahl

21.30 Kristoffer Bolander (musik)

Inträde: 100 kr.

Under festivalen på lördag 19 oktober serverar Nova – mat och möten – wraps, fika, öl, vin och kaffe.

Platsen är Konsthallen i Trollhättan. Läs mer om Konsthallen här.

Program lördag 19 oktober, 2019, i Trollhättans konsthall

KENT WISTI. FOTO PLACENTA FÖRLAG
KENT WISTI. FOTO PLACENTA FÖRLAG

Kent Wisti

Kent Wisti är präst, konstnär, satiriker och författare. Han har gjort stor succé med sina lika humoristiska som giftiga satirteckningar i sociala medier och som återkommande inslag i Dagens Nyheter. Han är sedan våren 2017 stiftsadjunkt för mission i Lunds stift och samma år fick han också utmärkelsen Årets förnyare i Svenska kyrkan. Sommaren 2018 debuterade han som sommarpratare i P1 och släppte samma år boken De tillhöriga (Libris förlag).

Hittills har han släppt två böcker med sina satirteckningar; I det här jävla landet (Placenta förlag, 2016) och uppföljaren Alla fick hångla mer på Tage Erlanders tid (Placenta förlag, 2018). Lagom till festivalen släpper Kent Wisti boken Svartgrundet (Verbum förlag) – en samling personliga betraktelser av det samhälle vi lever i. Boken innehåller berättelser och anekdoter från det verkliga livet, men också reflektioner på vad det är att vara människa.

Tua Forsström. Foto Niklas Sandström.

Tua Forsström

Tua Forsström är född år 1947 i Borgå och bosatt i Helsingfors. Hon är en av Nordens främsta och mest prisbelönande lyriker. Hon debuterade 1972 med En dikt om kärlek och annat och bland hennes utgivning märks också böckerna Parkerna, En natt i oktober rodde jag ut på sjön och den senaste, kritikerhyllade boken Anteckningar från 2018. Hennes poesi är en både vemodig och passionerad kamp mot meningslösheten, sönderfallet, förstörelsen – mot döden i livet. Hennes teknik är ytterst sofistikerad, stringent och tonsäker. Magiskt tänkande är en självklar överlevnadsstrategi i dikternas verklighet.

Tua Forsström har bland annat tilldelats Nordiska Rådets litteraturpris (1998), De nios stora pris (2007), Bellmanpriset (2003) Edith Södergran-priset (1988), Pro Finlandia –medaljen (1991), Svenska Akademiens Finlandspris (1992), Göteborgs-Postens lyrikpris (1992), Gerard Bonniers lyrikpris (1993) och Werner Aspenström-priset (2013).

Minns du ännu när du var ett barn

och gick med oss samma väg dag efter dag?

Det var en liten fors som brusade så

starkt, och berget stupade i vattnet

Yang Lian. Foto Dirk Skiba.

Yang Lian (Kina)

Yang Lian är född 1955 och började skriva poesi när han som dödgrävare under kulturrevolutionen skulle ”omskolas genom arbete” och hör idag till den samtida kinesiska poesins mest innovativa och erkända namn, prisad och översatt världen över. Lian var, tillsammans med bland andra Bei Dao, en del av den modernistiska gruppen ”De dunkla poeterna”, vars metaforrika poesi var en ̈reaktion mot kulturrevolutionens begränsningar, och ingick i kretsen kring den inflytelserika underjordiska tidskriften Jintian (Idag).

Efter händelserna på Himmelska fridens torg 1989 fråntogs Yang Lian sitt kinesiska medborgarskap och lever idag i Berlin. Exilen är också ett återkommande tema i hans poesi där frågorna om individens och livets ursprung är ständigt närvarande. I sin poesi rör sig Yang Lian sömlöst mellan den klassiska kinesiska poesin och den västerländska modernismen, övertygad om poesin som ett universalspråk och brobyggare mellan kulturerna. Nyligen gavs diktsamlingen Koncentriska cirklar (Bokförlaget Wan Zhi) ut på svenska där han rör sig från det mycket personliga till det mycket abstrakta i ett slags kollageteknik där små fragment fogas ihop till ett större mönster i ständigt vidgande cirklar. Och i den aktuella samlingsvolymen Ett lyckligt spökes anteckningar (Rámus förlag) presenteras Lian med ett större urval som spänner över de tre huvudsakliga perioderna i en av världens mest översatta och prisade poeters författarskap.

Yang Lian kommer att läsa dikter och samtala med förläggaren Per Bergström, Rámus förlag.

Franca Mancinelli. Foto Enrico Chiaretti.

Franca Mancinelli (Italien)

Franca Mancinelli föddes 1981 i Fano på Italiens östkust. Hon debuterade 2007 med diktsamlingen Mala kruna och som 2013 följdes av en andra bok, Pasta Madre. I samband med att hennes tredje diktsamling, Libretto di Transito, utkom förra året trycktes de två första diktsamlingarna på nytt tillsammans i en bok med titeln A un´ora sons da qui (sv En timmes sömn härifrån). Hennes texter finns också med i flera antologier.

Libretto di Transito finns översatt i sin helhet till engelska och är utgiven på Bitter Oleander press med titeln The little book of passage. Hennes dikter har översatts till flera språk, bland annat arabiska, engelska, spanska, franska, turkiska och kroatiska.

Mancinelli är också verksam som kritiker i tidskrifter som Poesia och som redaktör för tidskrifterna Smerillana, Argo-annuario di poesia och litteraturbloggen Interno Poesia. Hon sitter med som medlem i juryn för litteraturpriset ”I poeti di ven´tanni.”

Uppmärksamheten kring förra årets utgivningar har sysselsatt Mancinelli. Hon har under våren varit ordförandepoet i det internationella Poet in residence i Kolkata, Indien, deltagit i det medelhavsprojektet Refest: images & words on refugee routes och medverkat i ett antal litterära arrangemang.

I höst besöker Mancinelli för första gången Sverige och kommer den 19 oktober att medverka i årets upplaga av Trollhättans poesifestival.

Det är inte bara att ta med sig en resväska. Det är att packa, förpacka. Stiga in i smärtans exakta storlek. Handlingar riktade mot ett enda mål. Bära skor som aldrig pressat ner jord. Vi kommer att sova i blickens centrum, som nyfödda.

Dikt ur Libretto di Transito.

Eiríkur Örn Norðdahl.

Eiríkur Örn Norðdahl

Eiríkur Örn Norðdahl är född 1978 och bosatt i Ísafjörður. Sedan debuten 2001 har han kommit att bli en av Islands mest omtalade och uppmärksammade författare som belönats med Isländska litteraturpriset och nominerats till Nordiska rådets pris samt översatts till bland annat tyska, engelska och franska.

Utöver fem romaner har Norðdahl utkommit med en rad diktsamlingar, en essäistisk kokbok om plokkfiskur samt till isländska översatt bland andra Athena Farrokhzad, Ida Linde och Jonas Hassen Khemiri. På svenska finns han sedan tidigare utgiven med romanerna Gift för nybörjare och Ondska, som nominerades till Nordiska rådets litterarturpris. I diktsamlingen Oralorium – dikter om samhällsfrågor ställs ett antal frågeställningar; i vilket tillstånd befinner sig världen och hur ska vi möta den? Kan torskleverolja utjämna löneskillnaderna mellan manliga och kvinnliga direktörer? Är fattiga experter på fattigdom? Vem är skyldig babysim? Vilka är kraven för våra proteser? Öppnar vi fönsterkuverten? Vems fel är det? Var upphör föreläsningen och var tar poesin vid? Och så vidare och så vidare.

I Oralorium fångar Eiríkur Örn Norddahl med ett smittsamt driv och flytande språk i tjugotre dikter om samhällsfrågor samtidsämnen som dödsstraff, folkökning, handlingskraft och produktivitet, mattraditioner och, självklart, fotboll.

DAVID VÄJRYNEN. FOTO DANIEL OLAUSSON

David Väjrynen

David Väyrynen (född 1983) från Hakkas, Gällivare kommun, är diversearbetare, kommunpolitiker och ordförande i Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. För boken Marken (Teg Publishing) har David erhållit prestigefyllda stipendiet Rubus Arcticus av Region Norrbotten och NSD:s kulturpris 2017 med motiveringen ”Diktar kraftfullt, likt en gudlös laestadianpredikant, om de gamla värdena som håller stånd mot konsumtionssamhället”.

Väyrynens debut Marken handlar om Malmfälten. Här är två stora folkrörelser fortfarande en del av kulturen och mentaliteten: den inomkyrkliga laestadianska väckelsen och den socialistiska arbetarrörelsen. Med blandade metoder såsom fri och bunden vers, prosa, sånger, predikningar, dokument, nekrologer och listor, skildrar Marken hur människorna håller fast vid värden om solidaritet, arbetsiver och ödmjukhet, i tider då röster hörs påstå att kollektiva värden är föråldrade.

och aldrig ska vi försumma att slå fast
att vi har alltid klarat oss utan dom
att dom har aldrig klarat sig utan oss
att marken är vår och självständigheten
i evighet, jajamen

– ur Vår ropande röst (i obygden), Marken, 2017.

David Zimmerman. Foto Emil Malmberg.

David Zimmerman

David Zimmerman är född 1993, uppväxt i Norrköping och bosatt i Malmö. Han gick ut Skurups folkhögskolas skrivarlinje 2016, skriver litteraturkritik och har tidigare publicerat diktsviten Mal. Hans senaste bok är Ljus och strålning som rör sig kring en sjuk fars upplösning i världen. Den utspelar sig under en vår och en sommar, främst mellan fadern och hans son. Ingen av dem lyckas formulera sig inför döden och det meningsförfall som inträffar när en central del av ens liv ringas in, angrips och raderas. Aprils livsvilja och sjukdomens dödsvilja är delar av samma natur.

en duva ännu tom så måste ha varit just före våren

någonstans efter höstens högar jord där vårens svarta vilja vill

ett flöde flyttas saker växlar samlas växer de förbränner sig

själva ihärdigt någonstans i trädgårdarnas dumma sömn

Utdrag av dikt ur Ljus och strålning.

Lina Rydén Reynols. Foto Jasmin Storch.

Lina Rydén Reynols

Lina Rydén Reynols, född 1983, debuterade i våras på det nystartade förlaget Nirstedts med diktsamlingen Läs mina läppar. Boken, som är både lekfull och påbjudande, fick ett positivt mottagande av pressen. Bo Gustafsson skrev om diktsamlngen i Uppsala Nya Tidning “Det är en ny variant av ångestdiktning 100 år efter Pär Lagerkvists ångestskrik. Att läsa hennes läppar är att uppleva världen på nytt.”

Lina Rydén Reynols är också förläggare på Albert Bonniers förlag och ansvarig för förlagets poesiutgivning.

Det som ser dig/är en skada/en tumme bryts lätt bakåt/aldrig modig jag är vig

Jonas Gren. Foto Linda Gren.

Jonas Gren

Jonas Gren, född 1981, är poet och bosatt i Stockholm. Han är också redaktör och skribent på kulturtidskriften 10TAL och skriver regelbundet på dagstidningarnas kultursidor. 2014 debuterade han med diktsamlingen Lantmäteriet. Grens diktning benämns ofta som ekokritisk, vilket syns i böckerna Antropocen och Dälden, där de blommar.

Detta är naturlyrik för 2000-talet, den tid då nya begrepp som klimatångest och flygskam har blivit minst sagt relevanta.

att varje morgon/ landa på marken/ som vore det/ första steget/ på en främmande himlakropp/ vad är det för ljus?/ vad är det för doft?/ vad är det för slags varelse/ som slår ut?

Kristoffer Bolander.

Kristoffer Bolander

Kristoffer Bolander har tidigare spelat med det kritikerhyllade bandet Holmes men har sedan några år främst etablerat sig som soloartist. Han har flera turnéer runt om i Europa i ryggsäcken och har spelat på scener runt om i Sverige i många år. Hans musikaliska uttryck präglas av ett lika finstämt som försiktigt expressivt uttryck i gränslandet mellan Neil Young och The Elected. Hans senaste skiva är den briljant döpta What Never Was Will Always Be.

Mattias Eklund – Cembalo

Mattias Eklund är kyrkomusiker; organist, cembalist och dirigent, utbildad vid Musikhögskolan/Högskolan för scen och musik i Göteborg och sedan 20 år anställd vid Svenska Kyrkan i Trollhättan.

Mattias rör sig obehindrat mellan de flesta musikaliska stilar men har den tidiga musiken som särskilt intresse. Sedan starten 2012 leder Mattias Trollhättans TIDIG MUSIK-dagar, en festival för medeltids- renässans- och barockmusik.