Inskriptioner

Inskriptioner är en jubileumsbok för Trolllhättans poesifestival som släpps i samband med Trollhättans poesifestival 2021. Boken samlar medverkande på festivalen från 20 år.

Ur förordet:

Det började med Dekadans. Hur det slutar vet vi inte än, men vi hoppas att det dröjer.

Trollhättan har till stora delar genomgått en metamorfos de senaste decennierna. Från att ha varit en renodlad industristad har staden efter nedläggningar av stora fabriker och företag satsat stort på kultur – och i flera avseenden omvandlats till en kreativ och vital kulturstad. Dock kände vi i början av 00-talet att litteraturen lyste med sin frånvaro och att det som trollhättebo var svårt att vara en del av svenskt litteraturliv.

I Stockholm, Göteborg och Malmö fanns scener, aktörer och författare, men i Trollhättan och närområdet var det snudd på obefintligt. Därför drog vi igång Poesiföreningen Dekadans, Bastard Book Club, Forum för poesi och prosa, happenings på Pumphuset och inte minst Trollhättans poesifestival. Dessa arrangemang, och i synnerhet festivalen, upplever vi ha spelat stor roll lokalt och regionalt, men även nationellt. Tjugo aktiva år gör Trollhättans poesifestival till en av Sveriges äldsta, aktiva festivaler.

I denna jubileumsbok har vi bett tjugo poeter som medverkat under festivalens tjugo år att bidra med dikter, en poet per år. Vi vill samtidigt tacka samtliga författare, musiker, konstnärer och artister som på något sätt medverkat på festivalen.

Medverkande:

Lina Ekdahl, Athena Farrokhzad, Tua Forsström, Pär Hansson, Gunnar Harding, Kennet Klemets, Yang Lian (Kina), Jörgen Lind, Clara Diesen, Johan Lindblom, Marie Lundquist, Franca Mancinelli (Italien), Iman Mohammed, Fredrik Nyberg, Lina Reynols Rydén, Jila Mossaed, Jerker Sagfors, UKON, Magnus William Olsson, Eiríkur Örn Norðdahl (Island).