Världspoesidagen 2023

Välkommen till Världspoesidagen, söndagen 26 mars, kl. 14.30-15.30 i Trollhättans konsthall. Fri entré.

Pamela Jaskoviak, född i USA 1966, är bosatt i Göteborg. Hon debuterade som poet 1995 med Svart Tulpan. Hennes bildrika dikter leker med klichéer och kan påminnas om popmusik i sitt snabba, sensuella anslag. Sedan debuten har hon givit ut diktsamlingar, barnböcker och romaner, däribland den uppmärksammade Agadir, my love (1999). Pamela Jaskoviak är också verksam som dramatiker och översättare och är återkommande kåsör i ”God morgon världen!” i Sveriges Radio P1.

Nu är hon aktuell med boken Kvinnor utan män – en samling oroande, överraskande och avslöjande noveller.

Jörgen Lind, född 1966 och bosatt i Göteborg, har ett långt poetiskt författarskap bakom sig.  Han debuterade 1997 med diktsamlingen Ararat. 2015 tilldelades han Sveriges Radios lyrikpris 2015 för sin diktsamling Vita kommun.

I en ny svit av böcker med Åtel, Mott och den senaste Reservatet från 2023 fortsätter hans författarskap med sällsam lyster och styrka.

Jasim Mohamed är född 1962 i staden Ur i Irak. Han är poet och översättare och drev under många år den internationella poesiscenen Bagdad Café i Tensta. Han debuterade 2005 med Övningar in i ett annat språk och har tolkat en mängd poesi från arabiska till svenska, och svensk poesi till arabiska – däribland Bruno K. Öijers Trilogin. Han har också tilldelats Svenska Akademiens pris för introduktion av svensk kultur utomlands.

Våren 2022 utkom han med sin fjärde diktsamling – den suggestiva Uppror mot ingen som rör sig mellan historia och nutid, dröm och verklighet.