Program 2020

Trollhättans poesifestival 24 oktober, 2020

Trollhättans poesifestival bjuder in till den nittonde festivalen i ordningen. Årets program bjuder på ett litterärt högspänningsfält med några av samtidens mest spännande författare – från prisvinnande eminenser till självlysande debutanter. Välkommen att lyssna på legenden Klas Östergren, Augustprisvinnarna Marit Kapla och Lina Wolff, Jennie Spetz, Naima Chaboun, Bella Batistini, UKON samt Kennet Klemets & Ola Åstrand. Du hittar längre presentationer av årets författare längre ned på den här sidan.

Vi kommer göra festivalen så coronasäker som det går med begränsat antal biljetter, avstånd mellan stolarna och kliniskt rena händer.

Datum: lördag 24 oktober, 2020
Plats: Trollhättans konsthall
Tid: 18-22.30
Inträde: 100 kr

Under festivalen på lördag 24 oktober serverar Nova – mat och möten – wraps, fika, öl, vin och kaffe.

Trollhättans poesiestival kommer att streamas via festivalens Facebook-sida. Du hittar Facebook-sidan här.

Bella Batistini

Bella Batistini debuterade med diktsamlingen Mata duvorna förra året; en diktsamling som mottogs positivt av kritiker och som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Att boken är politisk undgår ingen läsare. Det är en bok om inlåsning som kontrollorgan och maktredskap, om fascism och myndighetsvåld, men också en bok om den mjukhet som gömmer sig inunder en hård samtid. Bella Batistini är en pseudonym.

Marit Kapla

Marit Kapla är uppvuxen i Osebol och bosatt i Göteborg. Hon har varit konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival och har varit två redaktör för kulturtidskriften Ord & Bild. I intervjuboken Osebol har Kapla intervjuat så gott som alla av de cirka 40 vuxna invånare mellan 18 och 92 år som bor i byn Osebol nu. Deras livsberättelser ger en mångfasetterad bild av livet i en värmländsk by, förr, nu och med tankar om framtiden. Människors sorg, glädje, oro och humor färgar en detaljerad, personlig och levande gestaltning av svensk – och global – nutidshistoria. Boken belönades med bland annat Augustpriset för Årets skönlitterära bok 2019.

Marit Kapla. Foto Trinidad Carrillo.

Kennet Klemets & Ola Åstrand

Kennet Klemets har genom åren varit en flitig gäst på poesifestivalen. I år samarbetar han med konstnären Ola Åstrand i ett verk som utgår från den gemensamma boken Mörker med glödande kanter. Svartvita fotocollage varvas med korta meningar och längre textsjok i ett mörkt, uppsplittrat och rytmiskt flöde. Ett trevande, maniskt försök att få fotfäste, att fånga och väga en omvärld som hela tiden är för nära, för avlägsen, skymd, överbelamrad eller uttömd – för att nå fram till något, en fast punkt, en insikt, en flyktig känsla av lugn och klarhet, oregelbundna andningspauser. Kennet Klemets debuterade med diktsamlingen År med tretton månar och har sedan dess släppt en lång rad böcker och är också verksam som översättare. Ola Åstrand är en av den nordiska samtidskonstens mest framträdande konstnärer. Mer om boken Mörker med glödande kanter hittar du här.

Naima Chahboun

Naima Chahboun är poet, kritiker och statsvetare vid Stockholms universitet. Hon debuterade 2011 med diktsamlingen Okunskapens arkeologi, för vilken hon tilldelades Katapultpriset för bästa skönlitterära debut. Hennes senaste bok Äpplen och päron – som för övrigt har en bild på fikon på bokomslaget – är en lekfull diktsamling som lyckas med konststycket att göra omvägen till den närmsta vägen. Chahboun har också skrivit operalibretton.

UKON

UKON (Ulf Karl Olov Nilsson) är poet och psykoanalytiker som debuterade med diktsamlingen Kung-Kung 1990. Med böckerna Synopsis och Glömskans bibliotek, en essä och demens, vansinne och litteratur (2016) har han nominerats till Augustpriset och hyllats av kritiker. Han senaste bok är Röstautograferna (2019) är lika mycket diktsamling som essä, lika mycket undersökning som samtidsdiagnos.

Lina Wolff. Foto Gustav Bergman

Lina Wolff

Lina Wolff debuterade 2009 med novellsamlingen Många människor dör som du. Romanen Bret Easton Ellis och de andra hundarna (2012) fick bland annat Tidningen Vi:s litteraturpris och rönte framgångar i engelsk översättning. Hennes tredje bok, De polyglotta älskarna (2016) hyllades av en enig kritikerkår och belönades med bland annat Svenska Dagbladets litteraturpris och Augustpriset för bästa skönlitterära bok. Romanen Köttets tid (2019) blev även den lovordad i pressen samt nominerad till Sveriges Radios romanpris. I år tilldelades Lina Wolff Aftonbladets litteraturpris med en motivering som avslutas: ”Lina Wolff är vild, absurd, brutal och rolig – därför får hon Aftonbladets litteraturpris 2019.

Jennie Spetz

Jennie Spetz är poet och arbetar med språkpolitiska frågor på Språkrådet i Stockholm.  Debuten Förberedelser är vibrerande sorgesång, en inre pågående orkan av bilder och minnen. Ett febrilt sorterande i ett försök att förstå det meningslösa, för att på något vis kunna läka igen.
GP skrev i ingressen till recensionen av Förberedelser: ”en liten bok att tycka mycket om.” Det håller vi verkligen med om.

Klas Östergren. Foto Polaris.

Klas Östergren

Klas Östergren debuterade 1975 med romanen Attila, och har sedan dess givit ut tjugotalet romaner och samlingar med noveller och artiklar. Han har dessutom varit verksam som översättare av både prosa och dramatik, framför allt av Henrik Ibsens samtidsdramer – som samlats i två volymer –samt författare till film- och tv-manus, bland dem Offer och gärningsmän och Soldater i månsken, i regi av Tomas Alfredson. 1980 släpptes Klas Östergrens verkliga genombrottsroman, den makalösa Gentlemen. 2005 fick den en oväntad uppföljare i Gangsters. Nu avslutas det mäktiga romanbygget 40 år senare med den aktuella Renegater.

 

Platsen för Trollhättans poesifestival är Konsthallen i Trollhättan. Läs mer om Konsthallen här.