Program 2022

Trollhättans poesifestival 22 oktober 2022

Trollhättans poesifestival bjuder in till den tjugoförsta festivalen i ordningen. Årets program bjuder på ett litterärt högspänningsfält med några av samtidens mest spännande författare. Inbjudna författare är bland andra Athena Farrokhzad, Ásta Fanney Sigurðardóttir (Island), Ingela Strandberg, Ida Linde, Jenny Tunedal, Victor Estby, Jimmy Alm, Freke Räihä, Lina Ekdahl, Daniel Gustafsson, Namdar Nasser, Johannes Björk & Johanna Martell, med flera.

Konferencier är Marie Pettersson, litteraturkritiker och legendarisk förläggare för kvalitetslitteratur på Ellerströms förlag.

Program med tider

Lördag 22 oktober
Eftermiddagspass, kl. 14-16.15

14.00
Samtal och läsningar med Victor Estby (författare och projektledare för Bokdagar i Dalsland och Jimmy Alm (Kommunpoet i Tranemo).

14.40
Läsningar av Elliot Baron och Namdar Nasser

15.30
Introduktion till utställningen På lek i allvaret av Stina Stigell

15.45
Performance med Maria Q Brising, Pernilla Eskilsson och Maria Hansson.

Lördag 22 oktober
Kvällspass, kl. 18-22

18.00
Johannes Björk & Johanna Martell (musik & poesi), Freke Räihä, Victor Estby och Ulla Olsson samt Ingela Strandberg

Paus 15 minuter

19.20
Johannes Björk & Johanna Martell (musik & poesi), Ida Linde, Daniel Gustafsson och Ásta Fanney Sigurðardóttir

Paus 15 minuter

20.45
Johannes Björk & Johanna Martell (musik & poesi), Lina Ekdahl, Athena Farrokhzad och Jenny Tunedal

Biljett: Biljett kostar 100 kr. Här köper du biljett.

Presentationer

Jimmy Alm är poet med dalsländskt ursprung som 2021 rikskänd som Sveriges första kommunpoet. Hans uppdrag är att gestalta Tranemo kommun i en serie dikter baserade på mötet med kommunens olika beståndsdelar. Dikterna kommer att presenteras på nya sätt och tillsammans med aktörer som vanligtvis inte associeras med poesi. Allt konstnärligt material som produceras i projektet är tänkt att bilda ett porträtt av kommunen och sammanställas till en publikation. Med diktsamlingen Vem bor i Uddebo, där dikter om byns 59 invånare presenteras, bokdebuterade han i juni 2022.

Victor Estby är författare och journalist, uppväxt i Stockholm, numera boende i Värmland. Litterär verksamhetsledare för Bokdagar i Dalsland. Bland tidigare utgivningar återfinns dagsverssamlingen Versting och novell- och verssamlingen Under. Dessutom har Estby tvåtusen publicerade dagsverser i olika tidningar samt drygt sextio verk registrerade hos STIM. Victor Estby har skrivit limerickar i trettiofem år och i den nya boken En IT-man från Ulan Bator, som han turnerar med just nu, presenteras ett urval av dessa.

Ulla Olsson är sångerska med rötter i värmländska Svanskog. Numera boende både i Stockholm och Värmland, med den professionella musikaliska arenan på båda ställena. Spelar flera instrument och har i flera decennier framträtt på egen hand och med orkestrar i de mest skilda sammanhang, bland annat på festivaler och i kyrkor. Har medverkat på flera av Bokdagar i Dalslands evenemang för både vuxna och barn. Komponerar även. Bland annat har hon tonsatt flera av Victor Estbys limerickar, något hon kommer att ge prov på tillsammans med honom på Trollhättans Poesifestival.

Maria Q Brising (f 1978) har sedan sin MFA i fri konst 2008 varit verksam som bildkonstnär, haft flertalet utställningar och erhållit flera statliga arbetsstipendier. Marias svartvita teckningsverk kan beskrivas som en motsatsernas syntes där en falsk symmetri leker med mörker och ljus. Uttrycket kan tolkas som primitivt men samtidigt ha en industriell utstrålning. I hennes olika teckningsperformance är grafiten en central punkt; kolet som livets grundämne och dess mångfacetterade egenskaper på gott och ont. Graphein(grekiska för grafit) betyder skriva, lämna spår, kommunicera och skapa mening, vilket är kärnan i tecknandet.

Pernilla Eskilsson är född 1972 och bor i Vänersborg. Pernilla arbetar främst med performance och har en master i Fine Art med specialisering inom textil. Hon har framfört sina verk lokalt mitt i vardagen men även medverkat i sammanhang som residensvistelser, performancefestival och en internationell biennal. I sin konst bygger Pernilla bilder i stadsrummet. I olika dräkter och med tysta drömmar om Gud går hon ut i staden. Hennes strävan är att öppna relationen till icke-vetandet. Pernilla har lagt sig i en kista för att vila i centrala Vänersborg, legat på en bädd av vass på ett torg i Göteborg, arrangerat en begravning för en död hare i Skövde. I Trollhättan genomförde hon en sorgeprocession med häst, sångerskor och män i frack och i Finland utforskade hon det mänskliga mötet tillsammans med en dansare. Och hon har tyst suttit stilla i en vit dräkt i ett antal västgötska städer.

Maria Hansson är utbildad i klassisk sång och dirigering vid Musikhögskolan Ingesund. Hon har även gått utbildningar i musikteater och dans på bland annat Västanå teater, Karlstad universitet och Geijerskolan. Som artist jobbar hon brett och växlar gärna mellan klassiska konserter, jazz och experimentell scenkonst. Senaste året har hon varit på en turné i de nordiska länderna med kompaniet CRAFT med dans och sång. I årets Nordic song festival spelade hon sin föreställning Mask&Man som är skapad inom konceptet ”Naturopera”som hon utvecklade under sitt residens i Portugal på OBRAS art foundations 2019

Maria Q Brising, Pernilla Eskilsson och Maria Hansson kommer framföra en gemensam performance under festivalen.

Athena Farrokzhad. Foto Märta Thisner.

Athena Farrokhzad, född 1983, är sedan debuten med Vitsvit 2013 en av våra mest tongivande poeter. Hennes böcker är översatta till femton språk och hennes dramatik har spelats på många scener. Farrokhzad har länge arbetat på Biskops-Arnös författarskola och översatt poeter såsom Adrienne Rich, Audre Lorde, Juliana Spahr och Natalie Diaz till svenska. Efter Trado (2016) och I rörelse (2019) är hon nu aktuell med sin fjärde bok Åsnans år.

Jenny Tunedal. Foto Sara Mac Key.

Jenny Tunedal är född i Malmö och numera bosatt i Skärholmen. Hon debuterade i Wahlström & Widstrands debutantologi 2001 och har sedan dess gett ut fem böcker: Hejdade, hejdade sken (2003), Kapitel ett (2008), Du ska också ha det bra (Eolit förlag, 2008), Mitt krig, sviter (2011) och Rosor skador (2017). Våren 2022 utkom hennes senaste bok Dröm, baby, dröm, en diktsamling om sorgens och drömmarnas plats i en människas liv.

Som översättare har Jenny Tunedal arbetat med böcker av Sylvia Plath, Anne Sexton, Claudia Rankine, Etel Adnan och Emily Berry. Tillsammans med UKON arbetar hon nu med en serie översättningar av Emily Dickinsons dikter.

Ásta Fanney Sigurðardóttir

Ásta Fanney Sigurðardóttir har under det senaste decenniet varit en betydande del av Reykjavíks kulturscen som poet, konstnär och musiker. Hon är född 1987 och debuterade som poet 2012 och har sedan räknats som en av landets mest innovativa och kreativa poeter. Hon framträder på poesi- och konstfestivaler världen över med sina performanceliknande läsningar och har bland annat gästat Stockholms poesifesival.

Med Evigheters evighet (Rámus förlag) introduceras en av den isländska poesiscenens mest nyskapande och klarast lysande stjärnor på svenska. Med ett ständigt överraskande bildspråk och tvärt girande ordvändningar skapar hon lika underhållande som skarpa lyriska bilder, någonstans mellan dröm och vakenhet, mellan sin fasta punkt och den eviga resan.

Evigheters evighet utnämndes av kritiker till en ”avantgardistisk isländsk klassiker” när den utkom i hemland och hyllades av bland andra Sjón. Det är en bok fylld med lika mycket lekfull och intelligent humor som med poetisk stringens. Drömska, surrealistiska ordflöden och -lekar som John Swedenmark ekvilibristiskt överfört till svenska. En stilfull kombination av lyriska bilder, ljud och ett rytmiskt språk. Som musiker är hon del av elektro-poptrion aiYa och hon är en av grundarna till konstgalleriet Kunstschlager.

Johannes Björk

Johannes Björk spelar mot en bakgrund av böljande drones, raspande kassettloopar och frasiga fältinspelningar mer eller mindre melodiska harmonier som hämtar näring ur såväl barockmusik som postpunk. Tidigare i år släpptes 7″-singeln Ljus & grus (Aderlejs/Diskret). På Trollhättans poesifestival bidrar också Johanna Martell med poetiska inslag

Namdar Nasser.

Namdar Nasser är född 1963 i Teheran, Iran. Han är även verksam som författare, översättare, förläggare och föreläsare. Tjugo år gammal lämnade han Iran illegalt och blev strandsatt i Turkiet i två år innan han 1985 kom till Sverige som flykting.

Namdar Nasser har översatt, medverkat i och skrivit ett tjugotal böcker. Han har varit en flitig introduktör av persisk litteratur på svenska och svensk litteratur på persiska. Han har bland annat översatt dikter av Edith Södergran, Gunnar Ekelöf och Bruno K. Öjier samt ett par böcker ur Martin Widmarks populära barnboksserie LasseMajas detektivbyrå. Han har även översatt ett par berättelser ur det iranska nationaleposet Shahname och dikter av samtida poeter så som Sohrab Sepehri och Forough Farrokhzad till svenska.

Daniel Gustafsson. Foto Severus Tenenbaum.

Daniel Gustafsson är född 1972 och är författare och översättare, främst från ungerska. Hans första roman, Odenplan, nominerades till Augustpriset 2019. Hans senaste bok Fine de Claire släpptes i september och har redan kallats årets bästa bok. Det är en roman om sedimenten och avlagringarna i en människas liv, lika massiva och svårgenomträngliga som i landskapet eller historien. En berättelse om ansvar och ensamhet, där själlösa motell vid Europas autostrador erbjuder såväl frihet som fysiska möten och minnesförlust – ett slags road trip över omärkligt glidande kontinentalplattor och en samtidsskildring i vilken en äventyrsberättelse från 1800-talet också tränger fram.

Ida Linde. Foto Elvira Glänte.

Ida Linde är född 1980 och uppvuxen i Umeå, men bor numera i Stockholm. Hon debuterade 2006 med den prosalyriska Maskinflickans testamente. För den kritikerhyllade romanen Norrut åker man för att dö (2014) tilldelades hon både Norrlands litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris. Hennes senaste roman är Mördarens mamma (2018). Ida Linde är aktuell med den kritikerrosade diktsamlingen Karons tunnelbana (2022).

Elliot Baron

Elliot Baron är författare och sjuksköterska. Han är född 1992 och bor i Stockholm. Han debuterade med den kritikerrosade Vi kommer med hjärta hem till dig 2021 och är nu aktuell med Journal som kom tidigare i år. I Journal fördjupar Elliot Baron sin prosapoetiska rapport över vården i 2020-talets Sverige. Den privata hemtjänst som skildrades i debuten har bytts ut mot det stora, offentliga sjukhuset. Mellan långa labyrintiska korridorer ekar ljudet av ett maskineri som drivs av sjukdom och omvårdnad. Salarna är fyllda av patienter och personalen rör sig mellan sängarna.

Ingela Strandberg.

Ingela Strandbergs senaste bok är Ingenstans mitt segel (Norstedts, 2022). Hon har gett ut en rad böcker sedan debuten för 40 år sedan, huvudsakligen poesi, och hennes dikter har översatts till franska, engelska och arabiska. Hon har även mottagit ett antal priser, senast Werner Aspenström-priset 2017 och under 2022 har hon tilldelats både Frödingepriset och Karlfeldtpriset. Grimeton i Halland, där hon också är född och uppvuxen, är den centrala spelplatsen för allt hon skriver och ett urval av hennes rika diktning samlades 2016 i boken Vid oro skog.

Lina Ekdahl. Foto Lina Ikse.

Lina Ekdahl är född 1964, hon är poet och dramatiker, bosatt i Göteborg. Hon debuterade i bokform 1994 med diktsamlingen Fram på dagen. Hon har tilldelats flera priser och stipendier och 2017 fick hon Sveriges Radios novellpris för novellen Rent bord. Genom åren har hon samarbetat med konstnärer och musiker i en rad olika projekt, utställningar, föreställningar och på skiva och hennes poesi är översatt till bland annat tyska, ukrainska, spanska och khmer. Hon är nu aktuell med Du är inte full du är fylld som kom våren 2022, där hon undersöker hur mycket vi kan fyllas utan att gå miste om allt. Vem hamnar i centrum, vem har makten och hur mycket information får plats i ett såll?

Freke Räihä är född 1978 i Stockholm, är poet och kritiker som bland annat är publicerad i Horisont, Ord & Bild, OEI och Lyrikvännen. Han var också en tid också redaktör på Tidningen Kulturen och arbetar sedan 2018 som skrivarpedagog vid Österlens folkhögskolas skrivarkurs. Räihä är även översättare och har bland annat översatt Jenny Wrangborg och Karin Brygger till engelska och den kinesiske poeten Jidi Majia till svenska. Hans senaste diktsamling är Skisser ur det finska, det ödsliga skånska, ja från Västerbotten (2020, Smockadoll förlag).