Världsbokdagen 2022

Vi firar Världsboksdagen på lördag 23 april i Trollhättans konsthall med att bjuda in författarna Mattias Hagberg och Hanna Jedvik för att samtala om litteraturens och bokens framtid i Västsverige. Och världen.

Mattias Hagberg och Hanna Jedvik.


Deras erfarenheter som författare och kulturjournalister och deras uppdrag som programansvarig för Litterär gestaltning, som utbildar författare vid Göteborgs universitet, respektive ordförande i Författarcentrum Väst gör oss extra nyfikna på hur de tror att litteraturens framtid ser ut.


Både Jedvik och Hagberg är bosatta i Göteborg. Göteborg blev i höstas utnämnd av UNESCO till City of Literature – med andra ord – en vital litteraturstad. Hur kommer det att påverka litteraturen i Göteborg och regionen? Påverkas Trollhättan? Efter samtalet kommer de att läsa ur sina böcker och berätta om dem.


Hanna Jedvik är journalist, litteraturkritiker och författare. Hon har bland annat arbetat på Sveriges television och Sveriges radio som programutvecklare och journalist. Som författare debuterade hon 2010 med Snart är jag borta på Rabén & Sjögren. Nu är hon aktuell med en ny bok, Du kommer alltid ha Paris, som utkommer i maj i år. Hanna Jedvik är också ordförande i Författarcentrum Väst – en intresseorganisation för yrkesverksamma författare i Västsverige.

Mattias Hagberg är kulturjournalist, litteraturkritiker och romanförfattare, samt universitetsadjunkt i litterär gestaltning. Sen 2021 är han programansvarig för det konstnärliga kandidatprogrammet i litterär gestaltning vid HDK-Valand.
Hagberg debuterade 2006 med Släpp fångarne loss – ett reportage om brott, straff och trygghet. Sedan dess har han utgivit sex böcker, som Rekviem för en vanskapt, Syndavittnet och hans senaste roman, den gotiska berättelsen Skallarna, som kom 2019.

När: Lördag 23 april, kl. 14.00
Var: Trollhättans konsthall
Fri entré.


Arrangör: Litteratopia i samarbete med Konsthallen, Kultur & fritid, Västra Götalandregionen och Statens kulturråd.